Se dina möjligheter. Bli medveten om din inre ekomedvetenhet.

Att vara ekomedveten handlar om att vara medveten om sig själv och sina val. Vi väljer hur vi vill leva för att känna själsligt och kroppsligt välbefinnande. Att bli medveten om hur vår livsstil påverkar oss själva, skapar även förståelse för hur vår ekomedvetenhet påverkar den omgivande miljön. Det är valen vi gör i vår vardag som skapar våra möjligheter. Att se möjligheterna är att vara ekomedveten. Att ta tillvara på möjligheterna är att leva ekomedvetet.

Alla kan hitta - känna - sin egen ekomedvetenhet. Det du behöver göra för att finna den, är att bli medveten om dina valmöjligheter. Du bestämmer själv hur mycket ekomedvetenhet du vill tillämpa din livsstil. Dina inre gränser sätter du själv. Ekomedvetenhet är gränslös.

Allt som du tillför din kropp lämnar sina spår, både på dig och på miljön. De produkter som används på huden tas upp av porerna och förs in i kroppen. Vissa ämnen lagras och drivs aldrig ut ur kroppen igen. Det är därför viktigt att vara medveten om vilka ämnen man tillför kroppen.

På ekomedveten.se finns ett utbud av produkter som består av naturliga möjligheter för själen, kroppen och miljön. Producenterna bakom produkterna använder vegetabiliska ingredienser och ekologiskt producerade råvaror. Under framställningen tillsätts inga parabener och inga mineraloljor. Inte heller några syntetiska färger eller parfymer används i produktionen. Produkterna innehåller inga syntetiska konserveringsmedel. Ingenting i utbudet har testats på djur.

En bakomliggande ekomedvetenhet syns i produkterna och den känns av människan som använder dem.



måndag 19 april 2010

Plastkassar!


idag när jag var och handlade fattades det 50 öre, kassörskan tyckte synd om mig och ville inte att jag skulle behöva växla min hundralapp då sa hon "ja men då slår vi in en plastkasse som är 50 öre billigare så funkar det". Jaha, sa jag är det därför så många tar plastkassar när de handlar för det är 50 öre billigare. Jag trodde det var ren vana och lathet. Vi använder mest plastkassar i världen varför inte ta en papperspåse när ni handlar?

Det är ju lite ironiskt när människor som köper ekologiska varor bär hem dem i en plastkasse eller hur ;)
I Sydafrika riskerar den som delar ut den tunnare sortens plastpåsar både böter och fängelse. Målsättningen är att få fler att använda den tjockare varianten som tål att återvändas fler gånger eller att ta med sig en egen tygkasse när man handlar. Även i Taiwan, Bangladesh, delar av Indien samt i Kenya har man förbjudit plastpåsar och ibland även plasttallrikar- och bestick.

Men i Sverige finns det ingen anledning att förbjuda plastpåsar, enligt Hannes Borg, politiskt sakkunnig på miljödepartementet.

– I Sverige har vi ett lagstadgat producentansvar som gör att de som tillverkar även måste ta hand om avfallet så något förbud är inte aktuellt, säger han till SvD.se. Ja eller hur och det gör alla?

Naturskyddsföreningen tycker istället att man som konsument ska ta med sig en egen tygkasse som man kan använda gång på gång. I valet mellan papperspåse eller plastpåse bör man välja papper även om det går åt ungefär lika mycket energi under själva tillverkningsprocessen. Eftersom plast innehåller olja genererar den koldioxidutsläpp när den väl förbränns. Papperspåsen tillverkas av trä som ju går att återanvända till annat. Detta förutsätter dock att man lämnar den i pappersinsamlingen.

Flera kedjor, bland annat Ica och Coop har infört försök med bionedbrytbara plastpåsar tillverkade av stärkelse. Fördelen är att de tillverkas av förnyelsebara råvaror men också att de kan brytas ned. Hittills har ett 70-tal butiker beställt påsen som dock är dyrare att framställa. Men Ica vill inte låsa sig vid det nya alternativet utan fortsätter även med äldre alternativ – vanlig plast, pappkassar och tygkassar.

– Alla de här olika alternativen har olika miljöpåverkan och därför tycker vi att man som kund ska få välja själv. Stärkelsekassen kommer till exempel från grödor som besprutas och tygkassen i bomull görs av en gröda som kräver oerhört mycket vatten. Pappkassen är skrymmande och kräver ökade transporter, säger Kerstin Lindwall, miljöchef på Ica AB till SvD.se. Ja men visst är det så hur man än vrider på rumpan är den bak! trött man blir.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/plastpasen-forbjuds-men-inte-i-sverige_759345.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar